Необходим ли е допълнителният прием на витамини от децата и защо?


Като се има предвид реалността и забързаното ежедневие - балансираното и разнообразно хранене, при което се набавят полезните витамини и минерали се явява трудна задача за много от съвременните семейства.

Счита се, че е необходимо да се приемат минимум 5 (според някои автори 8-9) порции плодове и зеленчуци дневно, 2-4 порции мляко и млечни продукти, пълнозърнест хляб-ежедневно, 2 пъти седмично риба и морски дарове за да се осигури оптималното количество витамини и минерали за детския организъм.

Към цялата статия

Ролята на витамините за здравето на нашите деца


За всички родители здравето и правилното хранене на подрастващото дете е едно от най-важните неща. Приемането на нужните витамини и то в необходимите количества от най-ранна възраст е много важно, защото те осигуряват пълноценен живот и добро здраве на детето, както в периода на израстване, така и в по-късен етап от развитието му.

За съжаление е установено, че много деца страдат от хиповитаминоза, т. е. не получават достатъчно витамини с храната.

Към цялата статия

До какво води липсата на витамини?


Витамините са основни хранителни вещества заедно с белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. Те регулират обменните процеси и са необходими за нормалното протичане на всички реакции в организма, за усвояването на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите.

Редовният им прием повишава имунитета и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда. Витамините са необходими и за нормално използване на белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли.

Към цялата статия