Ролята на витамините за здравето на нашите деца

Things


За всички родители здравето и правилното хранене на подрастващото дете е едно от най-важните неща. Приемането на нужните витамини и то в необходимите количества от най-ранна възраст е много важно, защото те осигуряват пълноценен живот и добро здраве на детето, както в периода на израстване, така и в по-късен етап от развитието му. За съжаление е установено, че много деца страдат от хиповитаминоза, т. е. не получават достатъчно витамини с храната. Ето защо, особено през зимните месеци, се препоръчва допълнителен прием на мултивитамини, които да осигурят на децата необходимите витамини и минерали.

Всеизвестно е, че за децата в детските градини и училищата съществува реалната опасност да се заразят от своите връстници. Забелязва се и тенденцията, децата ни все по-често да боледуват. Причината за това е свързана с начина им на живот. Липса на двигателна активност и разходки сред природата и прекарването на свободното време вкъщи, пред компютъра или телевизора. Освен това нездравословното хранене - бедно на плодове и зеленчуци и замърсения градски въздух, също са сред факторите, които водят до остра нужда от допълнителен прием на витамини.

Детето трябва да приема ежедневно достатъчно количество Витамин С.

Витамин С допринася за поддържане на нормалната функция на имунната система по време на интензивни физически упражнения и след това. Витамин С допринася за нормалното образуване на колаген за нормалната функция на кръвоносните съдове, допринася за образуването на колаген за нормалната функция на хрущяла, костите и венците и допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес. Витамин C допринася за регенерирането на витамин Е в неговата редуцирана форма, както и увеличава усвояването на желязото.

Друг важен за детския организъм е Витамин D. Той улеснява усвояването на калций и фосфор от организма, нужни за изграждането на костите и на здрави зъбки - процеси особено важни по време на растежа. Витамин D е нужен също за имунната система. Витамин D допринася за поддържането на нормалното състояние на костите, хрущялите и поддържането на нормалната функция на мускулите.

Не бихме подминали важността и на Витамин А. Той е от съществено значение за поддържането на нормалното зрение . Витамин А подпомага за здрава имунна система. Освен това подпомага клетъчния растеж и допринася за нормалното протичане на метаболизма на желязото. Витамин А допринася за поддържането на нормалното състояние на кожата и участва в процеса на специализация на клетките.

Друг ключов за здравето ни витамин е Витамин Е, който спомага за пълноценното усвояване на витамин А и е признат за най-мощния антиоксидант. Подпомага функционирането на нервите и мускулите. Предпазва клетките от увреждане и забавя образуването на свободни радикали в организма. Витамин E допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес.

На края, но и не по важност, ще споменем и ролята на витамините от В групата. Те участват в обмяната на въглехидратите, белтъците, мазнините и аминокиселините. Освен това допринасят за растежа на детския организъм.

Витамините от В групата допринасят за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия както и за нормалното образуване на червени кръвни телца.

Също така Витамин В12 допринася за нормалното функциониране на нервната система, за нормалния метаболизъм, за поддържането на нормалната психична функция, участва в процеса на делена на клетките. Допринасят и за намаляването на чувството на отпадналост и умора.

Витамин В6 допринася за нормалния синтез на цистеин, за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия, за нормалното протичане на метаболизма на белтъчините и гликогена. Витамин В6 допринася за регулирането на хормоналната дейност.

Дефицитът на който и да е от тези витамини може да доведе до силна умора и липса на жизненост.