До какво води липсата на витамини?

Things


Витамините са основни хранителни вещества заедно с белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. Те регулират обменните процеси и са необходими за нормалното протичане на всички реакции в организма, за усвояването на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите. Редовният им прием повишава имунитета и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда. Витамините са необходими и за нормално използване на белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. При тяхната липса или недостиг обмяната на тези хранителни вещества се нарушава.

Липсата на отделни витамини може да причини недостатъчното усвояване на други. Тяхната биологична активност в голяма степен зависи от съдържанието на белтъчини в храната. Недостигът на белтъци нарушава усвояването на витамините C, B1, B2, каротин и други.

Тялото ни не може да синтезира само всички витамини или ги синтезира в малки количества. Броят на известните досега витамини е около 30. Обикновено на всички нас ни е трудно да следваме един балансиран начин на живот, затова са създадени мултивитаминните формули. Те са за тези, които живеят забързано, за хората подложени на ежедневен стрес, за работещите тежък физически труд, както и за активно спортуващите.

Недостатъчният прием на витамини е проблем, който засяга населението на цялата планета, независимо от възраст, професия или място на живеене.

От мултивитамини се нуждаем всички, защото факторите като замърсената околна среда, неправилното хранене, пушене и приемане на алкохол и лекарства, също налагат допълнителният им, независимо от темпото на живот. Освен от витамини за да функционира правилно, организмът ни се нуждае и от минерали. Това са вещества, които влизат в състава на всички тъкани на организма на човека, на ферментите и хормоните. Подобно на витамините те задължително присъстват в процесите на образуване на енергия, растеж и възстановяване на организма.