Как помага Киндер фит?


За ролята на витамините

Things

Д-р Галина Цветкова, гр.София-ДКЦ 13,ОПЛ, Педиатър.
Практикува от 20 години.

През пролетните месеци, организма изпитва остра нужда от Витамин С и Витамин D

Пролетта е преходен сезон, през който клетките в организма на децата изпадат в оксидативен стрес. Затова е необходимо да се хранят пълноценно с оглед освен да се избегне разболяване, да имат и правилно развитие в организма си и да растат здрави.

При промяната на температурите, в организма настъпват промени и нуждата от витамини и минерални соли се повишава.

Ежедневието ни е натоварено и забързано и родителите не винаги успяват да осигурят необходимото пълноценно хранене. Това предизвиква недостиг на витамини в организма, имунитета им пада и те не могат да попълнят своите енергийни нужди. Затова е необходимо да си ги набавят допълнително. Докато бебетата ги усвояват чрез кърмата, в по-напреднала възраст вече се разчита основно на храната и на допълнителния прием на хранителни добавки.

Организмът на всеки човек се нуждае от витамини, микроелементи и от трите основни групи храни - мазнини, белтъчини и въглехидрати. Аминокиселините също заемат важно място за правилното развитие.

Те изпълняват съществена роля за развитието на мускулатурата. Белтъчните тела участват в изграждането на всички тъкани и жизненоважните процеси на организма. Аминокиселините са два вида, в зависимост от вида на веригата - незаменими и заменими. Незаменимите и основни аминокиселини са общо осем на брой - метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин и валин. Незаменими са, именно защото не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат чрез хранителните продукти или от хранителни добавки.

Останалите 12 аминокиселини са заменими (неесенциални), т.е. тялото ни може да ги произведе, ако има нужда от тях.

Храните богати на аминокиселини са тези с високо съдържание на белтъчини - месо, риба, млечни продукти, бобови храни и др. Животинските източници на аминокиселини съдържат повече незаменими (есенциални) аминокиселини от растителните продукти и затова са по-препоръчвани за употреба. В същото време те съдържат и повече мазнини.

Освен храните, витамините също са много необходими за развитието и растежа на организма Те са особена група органични вещества, от които тялото се нуждае за да могат нормално да протичат всички жизнени функции. Преди да се установи тяхната биохимична структура, те са били означавани с буквите на азбуката - А, В, С и т.н. Това е номенклатура, която и до ден днешен се е запазила, въпреки че си имат и своите медицински наименования. Витамините основно са два вида – водноразтворими и мастноразтворими.

Важното е, че всички те, независимо от вида, са необходими за растежа и развитието на детския организъм, но не всички могат да се набавят с храната. Хубаво е в организма да има от всички витамини по малко, което може да стане единствено ако допълнително се внасят в балансиран вид.

През пролетните месеци, организма ни изпитва остра нужда от Витамин С и Витамин D.

Витамин С се набавя основно със суровите плодове и зеленчуци, които през зимата са доста оскъдни и тялото не си ги е набавяло. Витамин D пък, всички знаем, че се набавя основно от слънчевите лъчи, които също са оскъдни през зимните месеци. Затова тялото изпитва остра необходимост именно от тези два витамина.

Витамините подобряват и защитата срещу вирусите и бактериите, които много често са причина през пролетта за вирусни и бактериални инфекции. Освен това съдействат за нормалното развитие на костите, зъбите и зрението.

За да се подпомогне развитието на организма, съвременните технологии създават витамини, които съдържат в балансиран вид всички онези витамини и елементи, от които младия детски организъм се нуждае. Киндерфит са витамини, които покриват ежедневните нужди на децата от тях. Изработени са по специални съвременни технологии, които са стандартизирани от европейския съюз.

Киндер фит таблетки за смучене съдържат не само витамини, а и минерали имикроелементи, които също са много необходими за развитието на децата в по-голяма възраст. А Киндерфит течни мултивитамини са подходящи за по-малките деца. И двата вида витамини са разработени с приятен плодов вкус, който се харесва и приема с удоволствие oт малките деца.